O projekcie

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju podpisało umowę na dofinasowanie projektu PreSTFibre4kids pt. „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży.”

Głównym celem projektu jest przeprowadzenie prac rozwojowych, których efektem będzie opracowanie i wdrożenie technologii produkcji niedosładzanych przetworów warzywno-owocowych wzbogacanych preparatem prebiotycznym opracowanym przez zespół naukowców z Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie pod kierunkiem dr hab. prof. UJD Janusza Kapuśniaka oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem prof. dr hab. Zdzisławy Libudzisz. Ponadto planowane jest przeprowadzenie badania pilotażowego oceniającego wpływ wzbogacania przetworów warzywno-owocowych skrobiowym preparatem błonnikowym o właściwościach prebiotycznych na dzieci z nadwagą i otyłością oraz jej powikłaniami metabolicznymi.

Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” jest zaangażowany w etapy dotyczące oceny smaku i tolerancji wybranych przetworów warzywno-owocowych w grupie dzieci w wieku od 6-10 lat oraz oceny wpływu badanego produktu na wybrane parametry kliniczne, metaboliczne oraz immunologiczne u dzieci z nadwagą i otyłością.